fbpx

Technische informatie zonnepanelen

Hieronder een opname van een presentatie  gegeven door Hans Duiker van Zonneflex op 12 Maart 2014 over zonne-energie in Nederland:

 

Hieronder een korte uitleg van de werking van een zonnecel

werking zonnecel
werking cel

Er bestaan verschillende soorten technieken om zonlicht om te zetten in elektrische spanning. De meestgebruikte technologie is hierboven beschreven; kristallijn silicium. Er zijn twee manieren om silicium zonnecellen te maken: met behulp van monokristallijn (mono-Si) of polykristallijn (poly-Si) silicium. Monokristallijne cellen worden gemaakt uit een lingot (staaf) silicium waarvan de moleculestructuur één ononderbroken kristal vormt. Omdat de baren met grondstof rond zijn, hebben monokristallijne cellen meestal ronde hoekjes.

mono-poly-crystalline
verschil tussen mono en poly kristalijn

Polykristallijne cellen worden gemaakt uit silicium waarvan de kristalstructuur onderbroken is. Theoretisch is het rendement van polykristallijne cellen minder hoog. Het verschil doet zich echter vooral gelden bij directe zoninstraling, wat in Nederland relatief minder vaak voorkomt. Omdat polykristallijne cellen perfect vierkant kunnen worden gemaakt, kunnen ze het oppervlak van een zonnepaneel efficiënter bedekken dan monokristallijne cellen. Het rendement van poly- en monokristallijne zonnepanelen is daarom per saldo gelijk. Beide technieken worden wereldwijd dan ook ongeveer in gelijke volumes geproduceerd.
Sinds enige jaren is het gebruik van zogenaamde dunnefilmtechnologie (CIS) sterk in opkomst. In feite is de term een verzamelnaam voor verschillende niet-kristallijne zonnepanelen. Een belangrijke techniek is amorf silicium (a-Si), waarbij het silicium niet of slecht zeer gedeeltelijk een kristalstructuur heeft. Het voordeel van deze techniek is dat de laagjes silicium veel dunner kunnen worden gemaakt, en dat in de productie met relatief lage temperaturen wordt gewerkt. Amorf silicium is daarom goedkoper dan kristalijne panelen.
een voordeel van CIS panelen is dat ze een hogere conversie geven bij diffuus licht, dit betekent een hogere opbrengst per jaar per wattpiek.
Deze eigenschap is erg prettig toe te passen op minder optimale daken met minder directe instraling.
Nadeel is echter dat het rendement nog achterblijft bij dat van kristallijn silicium. Dit betekent dat je meer panelen moet leggen om dezelfde opbrengst te halen.

Solar_frontier_panel
Voorbeeld CIS Zonnepaneel Solar Frontier

ZonneFlex is een specialistisch advies- en  installatiebureau. Kwaliteit en betrouwbaarheid van de installatie staan voorop, aangezien de verwachte levensduur ongeveer 30 jaar is, moet de elektrische installatie minstens zo lang meegaan.

Wij zien erop toe dat de zonnepaneelinstallatie perfect wordt geplaatst en aangesloten op de bestaande elektrische installatie. De manier waarop hangt af van de grootte van de installatie en de bestaande huisinstallatie. Ook als u een set tweedehands zonnepanelen heeft, bijvoorbeeld meeverhuisd of gekocht op internet, kan ZonneFlex u helpen met (opnieuw) plaatsen en optimaliseren van deze panelen. Zonnepanelen kunnen minimaal 25 jaar mee en het zou zonde zijn om deze dus niet te gebruiken!

Ondanks dat een zonnestroominstallatie heel lang probleemloos kan functioneren, kunnen er helaas ook defecten optreden.

ZonneFlex kan mogelijk defecte apparatuur voor u repareren. Dit doen we op basis van “no cure – no pay”, wat betekent dat u gratis en vrijblijvend een offerte krijgt en op basis hiervan kunt u een besluit nemen. Mocht een reparatie niet lukken, dan worden er geen kosten in rekening gebracht. Dit is voornamelijk interessant bij omvormers die buiten de garantie defect zijn geraakt, maar bijvoorbeeld ook bij ongedekte stormschade aan montage materiaal of bekabeling.

Vul ons contactformulier in als u hier meer van wilt weten of gebruik van wilt maken.

ZonneFlex neemt zijn taak als betrouwbare installateur serieus en streeft naar maximale klanttevredenheid. Alhoewel de levensduur van alle onderdelen van een zonnepaneelinstallatie erg lang is, kunnen er altijd onverhoopt defecten ontstaan. Bij enig defect dat onder garantie valt, zal ZonneFlex dit zo goed mogelijk afhandelen. Omdat ZonneFlex achter het geleverde systeem staat, wordt er één jaar garantie gegeven op de complete geleverde installatie.

 

Dit is de live feed van ons eigen dak dit zijn 14 polykristalijne panelen die schaduwvrij op het zuid westen liggen.

deze panelen voorzien de stroom van ons bedrijfspand in Lisse.

2 gedachten over “Technische informatie zonnepanelen

 • mei 2, 2018 om 7:22 pm
  Permalink

  Hallo ,

  Bij het opstarten van de Delta omvormer H4A Geeft hij de foutmelding E30 en A35 . Volgens ik gelezen heb in de info boek zou dit te maken hebben met een te hoge voltage aan de DC uitgang nl. meer dan 550Vdc. Hoe kan ik dit oplossen ? Is dit een instelling die ik moet aanpassen en hoe doe ik dit ? De installatie heeft 1 string van 18 x 270wp Panelen.

  Met vriendelijke Groet

  Beantwoorden
  • mei 28, 2018 om 11:24 am
   Permalink

   Beste heer Niels de Wever,

   naar aanleiding van uw reactie op onze website kan ik u het volgende melden:

   Deze omvormer werkt normaal gesproken maar tot 550 volt.

   u geeft aan dat u 18 stuks van 270 wp panelen heeft.
   in goede vorm, produceren deze panelen per stuk 35 volt of 30 volt onder belasting

   30×18 volt is 540 volt en 18x 35 volt geeft 630 volt

   in mijn ogen is het systeem verkeerd ontworpen, aangezien het voltage bijna standaard boven de maximale spanning komt, adviseer ik om er 2x 9 strings van te maken ipv 1x 18.

   dan halveert de spanning en zal de fout niet meer optreden.
   dit is niet in te stellen op de omvormer

   hopelijk heb ik u hiermee voldoende geïnformeerd, mochten we nog iets voor uw kunnen doen, dan vernemen we dat graag

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *