fbpx

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

1. Werkt het systeem ook als de zon niet schijnt?

Hoe minder de lichtsterkte, hoe kleiner de opbrengst. Maar bij normaal daglicht werkt de installatie ook gewoon. In de maand december is de opbrengst het minst.

 

2. De schoorsteen of bomen zorgen voor schaduw op mijn dak. Kan ik dan panelen laten plaatsen?

Ja, dit is mogelijk. Men kan het panelenvlak in zones verdelen of werken met micro-omvormers om zo de invloed van de schaduw zoveel mogelijk te beperken. Op deze manier kunnen zelfs onder moeilijke omstandigheden goede opbrengsten worden gerealiseerd. Vraag ernaar tijdens een adviesgesprek met een adviseur welke mogelijkheden er zijn.

 

3. Wat is de levensduur van de panelen en omvormers?

De levensduur van de PV-panelen bedraagt gemakkelijk 30 jaar en meer. De omvormer zal waarschijnlijk minder lang meegaan, maar als dit op de juiste plaats wordt gemonteerd dan kan de omvormer ook 10 à 15 jaar meegaan. Als de omvormer defect raakt, dan kunnen wij zeer snel het apparaat repareren of vervangen.

 

4. Wat is de levensduur van de panelen en omvormers?

De meeste meters kunnen zonder problemen zonnestroom registreren of ‘salderen’. Het is dus belangrijk om na te gaan of je een goede energiemeter hebt. Geschikt zijn:  een analoge meter met een wieltje (Ferrarismeter) dat ook terug kan lopen of
een digitale meter met gescheiden telwerken voor afgenomen en terug geleverde stroom.
Dit kan een ‘slimme’ meter zijn, maar dat hoeft niet.

Als je meter niet kan teruglopen of salderen, heb je alleen profijt van je zonnepanelen voor de stroom die je direct gebruikt. De rest gaat als cadeau naar de energieleverancier.

Mocht u twijfelen of uw meter geschikt is, neem dan contact op met uw netbeheerder of vraag een slimme meter aan via : www.energieleveren.nl.

 

5. Hoe lang duurt het voor ik mijn investering terugverdiend heb?

Dat is afhankelijk van de investering en uw persoonlijke situatie. Gemiddeld is de terugverdientijd tussen de 6 á 10 jaar. Er kan op kosten bespaard worden door het zelf te installeren of een goedkoop merk zonnepanelen en omvormer te kiezen.

 

6. Kan ik mijn zonnepanelen in de toekomst nog uitbreiden?

Dit is mogelijk door een nieuw systeem te plaatsen met een nieuwe omvormer. Soms is er wel ruimte om nog extra panelen bij te plaatsen in het bestaande systeem, vraag ernaar bij installatie of na oplevering van uw systeem of laat een specialist hiernaar kijken.

 

7. Moet ik mijn systeem laten verzekeren?

U doet er goed aan om uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen dat u een PV-systeem heeft geplaatst. Vaak valt zo’n soort installatie standaard al onder de opstalverzekering. Soms zal men een kleine verhoging rekenen, afhankelijk van de maatschappij.

Lees hier meer over op ons blog.

 

8. Moeten de panelen regelmatig schoongemaakt gemaakt worden?

De panelen zijn voorzien van een geharde glasplaat een zelfreinigende coating wat ervoor zorgt dat de panelen d.m.v. de regen schoongehouden worden. Kom nooit met agressieve reinigingsproducten aan de panelen, enkel met zuiver gedemineraliseerd water geeft het beste resultaat

Zonneflex kan voor u de panelen eens per jaar schoonmaken met een onderhoudscontract, waarbij ook de technische werking wordt geverifieerd.

 

9. Zijn er nog andere voordelen aan zonnepanelen op mijn dak?

Zonnepanelen hebben ook secundaire voordelen die merkbaar kunnen worden in uw woning. Het is een extra isolatielaag aan de buitenzijde van dak. Dat betekent dat het dak in de zomer minder warm zal worden, omdat dat de zon er niet direct op straalt. In de winter vormt zich bij stil weer en koude ook een extra isolatielaag, waardoor de ruimte achter het dak warmer blijft. Doordat de directe instraling van zonlicht is beperkt, zullen de dakpannen minder snel slijten. Het voordeel hiervan is bij een plat dak nog beter zichtbaar, omdat dakleer veel langer meegaat.

Lees hier meer over op ons blog.

 

10. Zal mijn systeem op lange termijn dezelfde opbrengst hebben?

Zonnepanelen moeten minstens 12 jaar 90% rendement blijven geven en 25 jaar 80 %. Het systeem zal dus geleidelijk aan wat minder opbrengen, maar de opbrengst zal zeker niet stilvallen. Uit de testen blijkt dat het werkelijke verval 0.1% a 0.2% per jaar is, dus na 10 jaar is de opbrengst 2% lager en na 20 jaar 4%.

Eén gedachte over “Veelgestelde vragen

 • juni 21, 2019 om 12:44 pm
  Permalink

  Beste heer/mevrouw, wij hebben een storing aan onze converter Delta Solivia 3.0.
  De installateur van de zonnepanelen is echter failliet.
  Kan ik bij u terecht voor het verhelpen van de storing ?
  Het lichtje Failure knippert.

  Er komt te staan:

  411 Huidig overzicht

  Nu 0W

  Dag 0Wh

  Waarschuwing 144

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *