zonnecel onder test

zonnecel onder test

Zonneflex houdt altijd de laatste ontwikkelingen in de gaten, en wil graag het volgende artikel met u delen:
De Amerikaanse MIT universiteit heeft een nieuwe techniek voor toekomstige zonnecellen in ontwikkeling.

Geciteerd van het technisch weekblad:

 

Een team van MIT beschrijft deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Nanotechnology een element dat eigenschappen van thermische en fotovoltaïsche systemen combineert.

Hun vinding omzeilt de zogenaamde Shockley-Queisser-limiet, die stelt dat een pv-cel van een halfgeleider geen hoger rendement kan bereiken dan 33,7 %. Dat komt omdat het materiaal door zijn specifieke ‘bandgap’ het invallende licht van nabij-infrarood golflengten niet kan converteren. Het solar thermo photovoltaic element (STPV) omzeilt dit door het invallende zonlicht op te slaan als hitte en vervolgens uit te stralen op een golflengte die wel door silicium omgezet kan worden in elektriciteit.

Niemand was er tot nu toe echter in geslaagd een STPV-element te bouwen met een rendement van meer dan 1 %. Het team van MIT behaalde 3,2 % door een nieuwe absorber/emitter op een conventionele pv-cel te plaatsen. Hun absorber bestaat uit meerwandige koolstof nanobuisjes die vrijwel alle zonlicht absorberen en als hitte afstaan aan een laag fotonische kristallen. Deze geeft de energie weer af aan de onderliggende pv-cel in de vorm van fotonen.

Volgens Evelyn Wang, een van de onderzoekers van MIT, kan STPV-technologie in theorie hybride zonnepanelen opleveren met een rendement van 80 %. Het nu gemeten rendement van 3,2 % steekt hier nog wat mager bij af. ‘We zien echter een duidelijk weg om dit te verbeteren’, zegt Wang in Scientific American.

Professor Sheng Shen van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh noemt het werk van Wang desgevraagd een ‘echte doorbraak’. ‘Dit is de eerste beschrijving van een thermofotovoltaisch element. Maar ze moeten nog wel heel wat problemen oplossen, vooral wat betreft warmteverlies, voor dat dit een commercieel systeem oplevert.’

 

lees het artikel op de website van het technisch weekblad:

http://www.technischweekblad.nl/pv-cel-die-ook-warmte-wint.360706.lynkx